Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mezei pocok hazája Közép- és Észak-Európa,
valamint Közép- és Észak-Ázsia nyugati része.
Hazánkban a zárt erdők kivételével szinte mindenütt megtalálható.

 

 

Egy nagyon kicsi rágcsáló, hossza mindössze 8-10 cm, a farka 3-4 cm,
testtömege 20-30g.
Háta, oldala barnásszürke, hasa piszkosfehér. Lábai fehérek.


Fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója. 
Nemcsak száraz, hanem mocsaras réteken is előfordulhat. 
Leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él. 
Ősszel a gúlákba rakott kukoricaszárak,
illetve a gabonakeresztek alatt sok pockot lehet találni. 
Télen behúzódhat a házakba, istállókba is.
A föld alatt kb. 20-30 cm mélységben járatokat ás.
Járatai egy központi kamrából és sugáralakban elhelyezkedő kijáratokból állnak.
A központi lakrészt száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki.
Téli álmot nem alszik. Télen a hótakaró alatt ás hosszú folyosókat,
melyeket fűvel bélel ki.
Kedvező időjárási körülmények között, ha enyhe a tél, 
kevés a csapadék és sok a táplálék, 
a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak. 
Ilyen években néha vándorösztönük is feltámad, 
és a lemmingekhez hasonlóan tömegesen kelnek útra. 
A gradáció később magától összeomlik, 
mert a nagy egyedsűrűség olyan stresszhatást vált ki,
melynek hatására viselkedésük megváltozik, és tömegesen pusztulnak el.
A mezei pockok természetes ellenségei: rókák,baglyok,menyétek,ölyvek.
A mezei pocok nagyon falánk mezőgazdasági kártevő. 
Mindenféle növényi anyagot megeszik: magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök,
bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. 
Szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, 
a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig.
A mezei pocok nagyon szapora állat. Kora tavasszal,
 
márciusban-áprilisban elkezd szaporodni. 
A nőstények 21 napig vemhesek, egyszerre 5-10 kölykük van. 
Az újszülöttek 1-3 g súllyal jönnek a világra, csupaszok és vakok.
Öt napos korukra már egész testüket finom szőr borítja és 7 naposan a szemük is kinyílik. 
18-20 napos korukig szopnak, ekkor a nőstény elválasztja őket. 
Mivel ellés után azonnal újra párzanak, ekkor már kell a hely a következő nemzedéknek. 
A mezei pocok nagyon korán, 2 hetes korban válik ivaréretté. 
Élettartama 0,5-2 év.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.